Star Wars’un Beklenmedik Başarı Hikâyesi

Yayın Tarihi: 12 Eylül 2024
Toplam Okunma: 247
Okuma süresi: 3,1 dakika

Aslı Şen

Siz hiç boş bir kutudan 14 milyon dolar kazandınız mı?

Bugün fantastik sinema için kült bir seri olsa da Star Wars evreni hiç de kolay ortaya çıkmadı. 1972 yılında senaryoyu tamamlayarak yapım şirketlerinin kapısını çalmaya başlayan George Lucas defalarca reddedildikten sonra ümidini kaybetmek üzereyken filmi hayata geçirebilmek için 20th Century Fox’a promosyon, oyuncak ve telif hakları ile yetinebileceğini ve filmin tüm gelirlerinden feragat etmeye razı olduğunu söyler. Proje Fox için ancak böyle cazip hale gelir.


Lucas filmine ve oyuncaklarına o kadar güveniyordur ki eskizlerinin çalınabilme ihtimaline karşı filmin yayınlanmasına altı ay kala oyuncak firmalarıyla görüşmeye başlar. Fakat bu tür durumlarda genelde hazırlık süreci iki yıl kadar önceden başladığı içini kapılar teker teker yüzüne kapanır. Çıkış kapısını ise Cincinnati’deki Kenner adlı küçük bir oyuncak şirketinde bulur.

 

Bu talihsizliklerin ardından film 1977 Mayıs ayında vizyona girdiğinde rüzgar birden tersine döner. Star Wars gişe rekorları kırar. Bu durumun şaşkınlık ve mutluluk yaratmanın yanı sıra hazırlıksız yakalanmaya da sebep olur. Filmin vizyondan çekilmesine iki ay kala raflarda hala Star Wars’a ait hiçbir şey yoktur. Kenner alelacele boyama kitapları, bulmaca, yapboz, gibi çocuk sağlığı ve güvenliği kontrolü gerektirmeyen aktivite oyunları üretir. Bu da yetmez ve daha önce üretilmiş oyuncaklara Star Wars etiketleri yapıştırarak ürünleri bir Star Wars oyuncağına dönüştürür. İşler en sonunda Noel’de ‘’Kenner’dan Yeni Star Wars Erken Satış Sertifika Modeli’’ adı altında boş bir kutu göndermeye kadar gider. Kutular satışa girdiğinde içinde hangi oyuncakların olacağı bile belli değildir. Sertifikayı alanlar, Luke Skywalker, Prenses Lea, Chewbacca, R2-D2’dan oluşan dört aksiyon figürüne kavuştuklarında film vizyona gireli bir yılı geçmişti.

Star Wars’un devam filmleri ile yeni karakterlerin ortaya çıkması oyuncaklara olan ilgiyi daha da artırır. Bu stratejinin kâr getirdiği fark edilince Star Wars’un filmde olmayan birçok karakteri barındıran bir çizgi dizisi yapılır ve yeni karakterlerin de oyuncakları üretilir. Star Wars, tek başına oyun sektörünün satışlarını yüzde sekize yükseltir. Oyuncak çılgınlığı, çıktığı gün stoklanarak tüketilmeye ve üç gün sonra karaborsada koleksiyon ürünü olarak çok daha fahiş fiyatlara satılmaya kadar gider.

Beklenmedik bu başarı, Fox’a filmlerden yedi milyon dolar kazandırır. Bundan daha beklenmedik olan ise aynı süre zarfında Lucas’ın oyuncaklar ile gişe hasılatının iki katını kazanmış olmasıdır. Star Wars oyuncaklarının başarı hikâyesi, film sektörüne oyuncakların, oyuncak sektörüne ise filmlerin ne kadar kârlı fırsatlar yaratabileceğini öğretir.

Sahip olduğu oyuncak hakları sayesinde George Lucas bugün 5.1 Milyar Dolar serveti ile dünyanın en zengin yönetmeni konumunda. Bu rakam sizin için bir anlam ifade etmiyorsa şöyle anlatalım, ardından gelen ikinci isim, kült filmlerinin yanı sıra dünyanın en büyük animasyon şirketlerinden DreamWorks’ün de kurucu ortaklarından olan Steven Spielberg ve serveti 3.6 Milyar dolar. Titanik, Terminatör, Avatar gibi filmlerin yönetmeni James Cameron ise 700 milyon dolar ile onları üçüncü olarak takip ediyor.

 

E-Bülten Kaydı

Gelişmelerden haberdar olun.

Yorum Yazın