Taraftarlar, Otobiyografiler ve Öyküler: Futbol Kitaplığı
Ege Kürkcü
Futbolu farklı bakış açılarından kaleme alan yazarların eserlerine değindiğimiz bu okuma köşesinde; en iyi takımları, taraftarları, otobiyografileri ve futbolun arka planındaki ekonomik yüzünü anlatan kitapları inceledik.
Halit Kıvanç – Kupaların Kupası Dünya Kupası
Halit Kıvanç, Türkiye’de ilk spor gazetesini çıkaran, radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesine büyük katkıları olan bir efsane. Olimpiyatlarda ve tarihe geçen uluslararası karşılaşmalarda mikrofona geçerek sesiyle Türk halkının hafızalarına kazındı. Ancak onun en ünlü anıları hep FIFA Dünya Kupası’ndaydı. Dile kolay, tam
on Dünya Kupası finalini radyo ve televizyondan aktardı. 1930’dan 2002’ye kadar olan süreçteki tüm Dünya Kupası tarihini ustasının kaleminden okumak isteyenlere farklı bir bakış açısı sunan kitap, sadece futbolseverlere değil bir gezginin kaleminden farklı kültürleri merak edenlere de hitap ediyor.
Johan Cruyff – Benim Oyunum
“İstese sahadaki her pozisyonun en iyisi olabilirdi.’’ Kitabın kapağında bu cümle yer alıyor. Cruyff o kadar çok yönü olan bir oyuncuydu ki zekasıyla, fiziğiyle ve yeteneğiyle sahanın her yerinde bir şekilde yer alıyordu. Spor dünyasının en saygı duyulan otoritelerinden birisi olan France Football dergisine göre, Pele ve Maradona’dan sonra tarihin en iyi üç futbolcusundan birisi olarak gösteriliyordu. Futbolculuğunda kendi adıyla anılan ‘’Cruyff Dönüşü’’ ile birlikte bir devrim yaptı. Yenilikçi kimliği ile birlikte hocalık döneminde de futbola yeni taktikler ve formasyonlar kazandırdı. Oyuncuyken 24, teknik direktörken 14 kupa kazanarak tarihe geçen ve futbolun efsane devrimcisi olarak nitelendirilen Cruyff, bütün oyunculuk ve teknik direktörlük kariyerini Benim Oyunum adını verdiği kitabında anlatıyor.
Franklin Foer – Futbol Dünyayı Nasıl Açıklar?
Futbol, ilk gününden itibaren insanlar için yaşamla paralel gitmiş ve büyük bir kesimin hayatında önemli izler bırakmıştır. Bu kitapta da, bir sporun insanların hayatını nasıl değiştirebileceği, sosyolojik ve tarihsel açıdan dünyada nasıl büyük etkiler yaratabileceğinden bahsediliyor. Kitap farklı bölümlerde, Sırp milliyetçisi futbol taraftarlarının ülke ordusunun en önemli taburunu oluşturmasından, kulüplerin birbirine düşmanlıklarının sebeplerinden, kadınların futboldaki yerinden ve bir kulüpten daha fazlası olan adeta sivil toplum kuruluşuna bürünmüş yapılanmalardan bahsediyor. Futbolun, futboldan daha fazlası olduğunu düşünen insanların kesinlikle okuması gerekiyor.
James Montague – Oyunun Efendileri
Ekonomik şartların futbolu da vurmasıyla birlikte kulüpler ayakta kalmak için farklı yöntemlere başvurmaya başladı. Kimileri oyuncularını yüksek fiyatlara satıyor, kimileri lisanslı ürün satışlarını taraftarlarına sunuyor. İşi kolay yoldan çözmek için sıcak para arayışında olanlar da kulübü değişik ülkelerden sermayelere satıyor. Rus siyasetçi Abramovich’in Chelsea’yi satın almasıyla başlayan bir dalga bütün dünyaya yayıldı ve en büyük kulüplerin bile satılmasına yol açtı. Endüstriyel futbolun dünyayı ele geçirmesini ve futbolun yalnızca saha içinde oynanmayan bir oyun olduğunu ustaca gözler önüne seren bu kitap büyük kulüplerin etrafında şekilleniyor.
Nick Davidson – Korsanlar, Punklar ve Siyaset
Alt ligler çoğunlukla gözden kaçar ve buralarda mücadele eden kulüpler de zamanla sönerek gider. Bazıları gözden uzak varolmaya devam ederken bir kısmı kapanma yoluna
kadar gidebilir. Ancak bu takımların taraftarları takımlarına ölümüne sadıktır. Çünkü gözleri başarıda değil takımlarının kimliklerindedir. Almanya’nın Hamburg bölgesinde yer alan FC St. Pauli takımı da başarılarıyla değil karakteristik özellikleriyle ön plana çıkmış bir takım. Şehirdeki “suçlular, çapulcular ve korsanlar” gibi gruplarla dolu olan tribünleri var. Kulübün simgesi ise bir korsan bayrağı. Çok ilginç bir hikayesi olan kulübü anlatan kitabı okuyarak futbolun bambaşka yönleriyle bağ kurabilirsiniz.
David Squires – Çizgilerle Dünya Futbol Tarihi
İngiliz çizer David Squires futbolun sert duvarlarını çizgilerle resmediyor ve işin içine mizah da harmanlayarak tarihin gerçekliğinden asla şaşmıyor. Futbolun hem şaşaalı hem de kirli yüzü bu kitapta yer alıyor. Bildiğimiz çizgi romanlardan uzakta duran bu kitabın en önemli özelliği, futbol tarihindeki en görkemli anları ve şöhretleri anlatmak için mizaha başvururken işi fantastik boyuta taşımadan gerçekleri olduğu gibi yansıtması. Yediden yetmişe her futbolseverlerin mutlaka başucunda yer alması gereken bir kitap.
Tobias Jones Ultra – İtalyan Futbolunun Yerin Altındaki Yüzü
Avrupa’da taraftar ve tribün kültürü dendiğinde akla birkaç ülke gelir. Sırbistan, Almanya, İngiltere, Türkiye ve İtalya. Hepsinin birbirinden koyu, radikal ve sabıkalı taraftarları bulunsa da İtalya’da bazen işler çığırından çıkıyor. İtalyanlar organize ve şiddetli taraftarlardır, birçok grupları kaçakçılık ve uyuşturucu madde kullanımıyla kötü ün salmıştır.
Cehennem Melekleri ve holiganlığın bir karışımı olarak oluşan bu topluluklar çoğu zaman mafyanın emirleriyle çalışır. Bunların yanında modern futbola karşı direnen, isyancı banliyö halkları da bulunuyor. Jones bu kitabında İtalyan futbolunun tribünlerini mercek altına alarak Juventus, Torino, Lazio, Roma, Genoa, Catania ve Cosenza takımları hakkında yazıyor.
E-Bülten Kaydı
Gelişmelerden haberdar olun.